A hangya

A hangya

Hangyairtás

A hangyák az épületekbe, építményekbe főként réseken, repedéseken, ritkábban behurcolással kerülnek be. A bejutási pont (ok) feltérképezése, a vonulási útvonal ismerete fontos lépése a sikeres irtásnak.

A hangyák ellen permetezéssel, mérgezett csalétek kihelyezésével, vagy a két módszer kombinásával lehet védekezni.

1. Permetezés:

A hangyák – a fáraóhangya kivételével – érzékenyek a forgalomban lévő rovarirtó szerekkel szemben. Permetezés során a hangyák vonulási útvonalát kell kezelni. A kijuttatott hatóanyag a permetezett felületen akár hetekig is megmarad. A kezelt felülettel érintkező hangyák a megfelelő hatóanyaggal történt kezelés esetén elpusztulnak.

A permetezett mező természetesen csak akkor tartós, ha a felületet nem takarítják, mossák fel – ez esetben ugyanis a hatóanyagot idő előtt eltávolítják.A permetezéssel csak azok a hangyák pusztulnak el, amelyek az irtószeres méregmezővel érintkeznek, azaz a kolónia dolgozókon kívüli tagjai életben maradnak és később újabb dolgozók jelenhetnek meg

2. Mérgezett csalétek kihelyezése

A mérgezett csalétkek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek odavonzzák a hangyákat, hogy elfogyasszák az irtószert tartalmazó készítményt. Egyes csalétkek olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek a csalétekből fogyasztó dolgozókat azonnal is is pusztítják.

A modern csalétkek (pl. Advion Hangyairtó Gél) késleltetett hatású hatóanyagot tartalmaznak, hogy „trophyllaxis” elven alapuló táplálás révén a dolgozóknak legyen idejük továbbadni a mérgezett táplálékot a kolónia többi tagjának ezáltal lehetőség van a teljes kolónia elpusztítására és az utánpótlás megszüntetésére. 

A hangyairtás ezen módja lassabb, de hatásosabb eredményt adhat: néhány nap szükséges a kolónia irtásához és a kívánt hatás eléréséhez, de tartós(abb) eredményt nyújt minden más megoldásnál!

3. Permetezés és csalétek kihelyezés kombinálása

A hangyák legtöbbször a szabadból jutnak be az épületekbe, ezért (amennyiben a falak mentén olyan felület – pl. járólap – helyezkedik el, amely alkalmas a permetezésre) a falak mentén a sávpermetezés megakadályozhatja a hangyák bejutását.

A sávpermetezés nem minden esetben nyújt teljes védelmet, ezért javasolt mérgezett csalétek (vagy permetezés) az épület belsejében, a hangyák vonulási útvonalában a fent leírt hatás elérése érdekében.


Javasolt készítményeink hangyairtáshoz:

Permetezés: Tathrin EC, Fendona 15 SC, Tetracip
Gélezés: Advion hangyairtó gél
Porozás: Ectocid

Hangyák az emberi környezetben

Mit kell tudni a hangyákról?

A hangyák táplálkozása

A hangyák szaporodása, életciklusa

Magyarországon leggyakrabban előforduló hangya fajok